Geen lichtpunt in tennisstrijd IJpelaar

door Yadran Blanco
 

Zaterdag 12 januari 2008 - BREDA - 'De energie voor de acht extra lichtmasten van Tennis Vereniging de IJpelaar zorgt voor bijna vijftien ton extra CO2.


Het was deze week het nieuwste argument van de omwonenden van de Trompenbrugstraat en de Overakkerstraat in hun strijd tegen plaatsing van de masten. "Dan kun je straatverlichting ook beter uitdoen", vindt René de Bruijn uit, penningmeester en woordvoerder van de tennisclub ineen.

Wat is nu het geval? Sinds twee jaar is de strijd tussen de omwonenden aan de ene kant en TV De IJpelaar aan de andere kant in volle hevigheid opgelaaid.

Laatstgenoemde heeft destijds het plan opgevat om naast de tien al bestaande lichtmasten acht nieuwe te plaatsen, waarvan er reeds vier zijn neergezet. Tegen het zere been van de tien omwonenden die juridisch worden bijgestaan door raadsvrouw Sio van Sio & Matze Advocaten.

Ze vrezen voor nog meer lichtoverlast in hun woningen die direct aan de tennisbaan grenzen.

De wortels van het conflict gaan terug tot vijfentwintig jaar geleden. Toen nam Tennis Vereniging De IJpelaar aan de Trompenburgstraat in haar statuten op dat er geen lichtmasten meer bijgebouwd zouden worden.

"Die afspraak is destijds inderdaad gemaakt met de toenmalige bewoners. Van die groep is nog maar één iemand over. De rest kan daar geen aanspraak meer op maken", legt De Bruijn uit.

De omwonenden denken daar heel anders over. "De statuten gaan over van bestuur op bestuur en blijvend bindend. Als je na vijfentwintig jaar huwelijk wilt scheiden moet je toch ook eerst naar de rechter", zegt de woordvoerster van de de omwonenden, die niet met de naam in de krant wil. "Ik ben toch al de pispaal van de straat en word met de nek aangekeken door de zevenhonderd leden van de vereniging.

Het procederen van de bewoners is nu gevorderd tot aan de Raad van State in Den Haag.

"Om gek van te worden. Iedere keer komen ze met iets nieuws om ons het leven zuur te maken. Op zijn vroegst eind 2009 zullen alle lichtmasten nu geplaatst zijn. We hebben steeds minder leden en missen inkomsten."

Daar heeft de woordvoerster van de omwonenden geen boodschap aan. "Wij willen gewoonweg niet dat die extra lichtmasten er komen en dat de vier al geplaatste masten worden verwijderd. Vandaar dat wij een voorlopige voorziening zijn aangegaan, omdat de motivatie van de gemeente om een bouwvergunning te verstrekken niet duidelijk genoeg was."

De uitspraak van de Raad van State volgt binnen een paar weken. Dan zal blijken of het aantal lichtmasten zal kunnen worden beperkt, omdat in het bestemmingsplan geen maximum voor het aantal lichtmasten is opgenomen.

 
 
REACTIES  
Janneman!
De rustigste buren die je je kunt wensen die liggen NAAST de tennisbaan op het kerkhof.

Willem - 14/01/08 - 08:01:08
 

Kijk, ik weet niet hoe de procedures zijn gegaan in dit geval, dus kan er niet een zinvol oordeel overgeven. Wat ik wel kan zeggen: Een goed overleg VOORDAT je begint met enige bouwactiviteiten kan een hoop ellende sparen.

René - 13/01/08 - 10:46:56
 

De tolerantie in Nederland is tot een dieptepunt gedaald. Door afstelling van de masten kan de overlast tot een minimum worden beperkt. Veelal blijkt dat de omwonenden niet weten waar ze over praten en, geheel in lijn van de SP, simpelweg "tegen" zijn. Intussen hebben ze een groot deel van het jaar de rustigste buren die je je kunt wensen!

jan - 12/01/08 - 14:22:56