Zorgen over platanen bij fietspad


door Peter Vierenhalm
 

Vrijdag 18 januari 2008 - BREDA - Het asfalteren van de fietspaden in de Zwijnsbergenstraat in Breda is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. Bomenman Diederik Zandee van De Zanderik Boomverzorging in Breda maakt zich grote zorgen over de werkzaamheden die daar in volle gang zijn.

"Toen ik daar langs kwam schrok ik heel erg. Ze graven met een kraan tot vlak langs de bomen de grond uit tot een diepte van 50 tot 60 centimeter. Met als gevolg dat de wortels beschadigd raken en zelfs kapot gaan. De bomen worden instabiel. Ze kunnen zich niet goed voeden met de resterende wortels en gaan in vitaliteit achteruit. Kortom: ik maak me grote zorgen.".

Graafwerkzaamheden in de Zwijnsbergenstraat vlak naast een rij platanen. Bomenman Zandee vreest voor de bomen. foto Ingrid Bertens/ het fotoburo

Zandee heeft contact gezocht met de gemeente Breda. "Ik heb ze mijn zorgen kenbaar gemaakt. Het gaat mij aan het hart hoe het soms met de stadsbomen vergaat, zoals nu met die asfalteerwerkzaamheden in de Zwijnsbergenstraat. In die laan staan prachtige platanen. Het is een van de mooiere aaneengesloten bomenlanen in de stad. Als ik zie wat er nu gebeurt, zijn we weer een stukje aan het afbreken in plaats van aan het opbouwen. Vandaar dat ik bij de gemeente aan de bel heb getrokken." Volgens Zandee kan de schade beperkt worden. "Je kunt de bomen vooraf snoeien. Verder kun je er voor zorgen dat het fietspad niet te dicht langs de platanen komt te liggen. Een andere bestrating zou ook een oplossing kunnen zijn." Volgens een zegsvrouw van de gemeente worden er altijd maatregelen genomen om de bomen te beschermen. "Daar kijken we heel zorgvuldig naar."

Het asfalteren van het fietspad in de Zwijsbergenstraat is begin deze maand begonnen. Het fietspad was eerst betegeld, maar dat reed niet comfortabel vanwege de vele oneffenheden. Ook vergt een betegeld fietspad meer onderhoud. Vandaar dat voor asfalteren is gekozen. De gemeente past bij het fietspad ook direct de inritten naar de zijstraten aan, die verhoogd zullen worden om de veiligheid te vergroten. Het werk wordt in fases uitgevoerd. Op dit moment is in de Zwijnsbergenstraat het deel Loevesteinstraat-Groot IJpelaardreef aan de beurt. Eind februari gaat het gedeelte Marialaan tussen het tankstation en Lucasstraat op de schop. Eind april, ijs en weder dienende, moet de klus geklaard zijn.

 

Reacties van lezers BN de Stem:

Ja dat is Nederland. De kranten staan vol met negatieve berichten over het milieu , de wereld vergaat , we betalen ons suf aan milieubelastingen , maar als je ziet hoe er in Breda wordt omgegaan met het groen !?
Mag ik mijn geld terug !

kwartelkoning - 18/01/08 - 13:21:43  

 
Heb vaak het idee dat als ik in Breda rondrij er niet echt zuinig met bomen word omgegaan.

m - 18/01/08 - 12:59:34

 
maak je toch niet zo druk over die paar rotbomen,zo kun je nooit normaal een werk meer uitvoeren.
omzagen en kachelhout van maken!!!

Ronald K - 18/01/08 - 08:28:15