Welles nietes rond asbesthoudende buizen door René Kloeg  
 
 

Vrijdag 12 oktober 2007 - BREDA - "Wij doen alles volgens de regels", verklaarde een woordvoerder van Essent vorige week nadat er commotie ontstond over de wijze waarop oude asbesthoudende gasleidingen werden verwijderd in IJpelaar.

 
De gemeente Breda inspecteerde vorige week vrijdag het werk na klachten van omwonenden en liet weten dat alles al netjes was afgedekt en dat er geen overtreding te constateren was. Omwonenden verklaarden dat de asbesthoudende leidingen gewoon op straat lagen en dat kinderen er in de buurt konden komen. Om aan te tonen dat ze geen smoesjes vertelden stuurde een van de bewoners het bewijs per foto. In de week van 5 oktober lagen de leidingen open en bloot op straat. Sinds de controle van de gemeente worden de leidingen meteen in plastic verpakt en in een speciale container gelegd. Wettelijk hebben bedrijven een vrijstelling voor het uit de bodem halen van deze asbestcementpijpen verklaarde een woordvoerder van de gemeente gisteren. "Wij hebben niets te zeggen, maar op ons aandringen gebruikt de aannemer nu de container", aldus de woordvoerder. Boven twee foto's van de asbesthoudende gasleidingen, zoals die nadat ze uit de grond waren gehaald op straat werden gelegd. Onder de wijze waarop de aannemer sinds begin deze week omgaat met de oude leidingen van asbestcement. Essent wil nog eens gevraagd om een reactie kwijt best aan te willen nemen dat de bewoners gelijk hebben. 'Wij hebben de zaak geïnspecteerd en niets aangetroffen. Nu gebeurt het volgens de regels.'

 

Reacties van lezers van BN De Stem
 

Wat worden mensen toch krampachtig als het om asbest gaat. Een hoop mythes zijn er rond dat materiaal. Zolang er niet in gezaagd of geboord wordt is er helemaal niks mis mee en is er geen gevaar. Hoeveel schuurtjes zijn er niet met daken waarin asbest zit?

Henry - 12/10/07 - 18:33:28

Waarom negatief in 't nieuws willen komen, beste bewoners? Niets anders te doen? Blyf als niet-medewerker van 't spul af, en er is niets aan de hand. Zwak excuus die spelende kinderen, want die kunnen elders spelen. Wanneer je toch ongerust blijft, dan zelf persoonlijk er op toe zien dat ze er niet spelen, of anders binnenhouden. Draag je eigen verantwoording en zet anderen niet in kwaaddaglicht!

Mello - 12/10/07 - 11:22:22

tini schreef - als ik dit lees dan wor ik kwaat want er zijn maar wijnig mensen die weten wat asbest doet ik zelf ben een asbest persoon en ikkkkkk weel wat dit spul heeft aangericht dit kan ik niet beschrijven dag en nacht pijn dus ik hou er nu mee op maar blijf van dat spul af je hebt er zo weinig van nodig mar