Wakkere nachten in IJpelaar
door Saskia Wijdoogen

Dinsdag 24 juli 2007 - BREDA - Ooievaarsvlaggetjes in de tuin bij Middachtenstraat 110, een blije Winnie de Poeh bij 112 en een lieveheersbeestje om de kersverse dochter op 114 te verwelkomen.

Slideshow image
 

Drie buurmeisjes op een rij: Phileine (dochter van Anita en Wilbert Dujardin), Nika (dochter van Charissa Sterringa en Remco Arts) en Marieke (dochter van Nancy en Peter Aarts). foto Edwin Wiekens/ het fotoburo

Drie meiden op een rijtje, in dezelfde straat, net vijf weken uit elkaar. Phileine, van nummer 114, werd op 14 juni geboren. Anderhalve week later volgde dochter Nika op 112 en net een week geleden werd op 110 Marieke geboren. "Wij stonden er zelf ook nogal van te kijken," zegt moeder Anita Dujardin (41) van Phileine. Toen ze een maand of acht geleden haar buurvrouw Charissa Sterringa (31, moeder van Nika) bij de super vrolijk toeriep dat ze goed nieuws had, was het al een verrassing dat Charissa hetzelfde nieuws had.

Toen een paar weken later buurvrouw Nancy Aarts (35) zich met hetzelfde nieuws meldde, was het feest compleet. Anita: "Ik vond het meteen hartstikke leuk. En handig ook. Zij hebben allebei al eerder een kind gehad. Ze waren volleerd zwanger, voor mij was het de eerste keer. Ik kon met al mijn praktische vragen en onzekerheden gewoon bij de buren terecht."

Staat IJpelaar bekend als grijze wijk, de lokale babyboom aan de Middachtenstraat brengt daar een klein beetje verandering in. Anita: "Er worden veel meiden geboren in de buurt. Ik moest voor mijn roze muisjes naar de supermarkt in Ulvenhout, hier waren ze al uitverkocht." Ze hopen dat de drie buurmeisjes straks vriendinnen worden. Nancy: "We zien het al helemaal voor ons, een gat in de heg en dan samen spelen."

En ook de buurvrouwen hebben elkaar gevonden. Charissa: "We hadden al wel contact, maar het ging eigenlijk niet verder dan een praatje op straat. Nu trekken we wel meer naar elkaar toe, logisch." De kinderen brengen de buurt samen, valt buurvrouw Anita bij.

En het geeft ook steun, vooral tijdens de wakkere nachten. Nancy: "Het is eigenlijk wel een prettig idee dat je niet als enige 's nachts in de weer bent met voeding of een huilende baby."'Wel een prettig idee dat je niet als enige 's nachts in de weer bent met voeding'