Stack: Niet somber, maar vrolijk


door Nico Schapendonk
 

Woensdag 6 februari 2008 - BREDA - Voorkom zo veel mogelijk inkijk bij de buren en maak het gebouw zo open en transparant mogelijk. Met die opdracht werd architect Marius van den Wildenberg uit Den Bosch aan het werk gezet. Binnenkort gaat zijn ontwerp voor 56 appartementen en tien stadsvilla's op de hoek van de Loevesteinstraat en de Valkenierslaan in Breda de inspraak in.

 

Slideshow image
Het plan voor Stack. Rechts de Valkenierslaan, links is nog iets te zien van de bestaande flats aan de Loevesteinstraat. Artist impression Heja/ Laurentius


Een architectonisch hoogstandje, een elegant gebaar naar de omgeving.' Zo omschrijven Heja Projectontwikkeling en woningcorporatie Laurentius hun project Stack. Waar ooit de Peugeot-garage van Iriks was gevestigd moet een 'spannende, intelligente invulling van het kruispunt' verrijzen.

"Ons uitgangspunt is: er voor zorgen dat er een prettig gebouw komt voor de wijk. Daarom is Stack ook wit. Dat is vrolijk, niet somber. Bovendien biedt wit een strakke uitstraling", zegt architect Van den Wildenberg.

Wat opvalt aan de woontorens zijn de verhoudingsgewijs grote balkons. Dat is niet voor niks, zegt de Bossche architect. "Elk appartement krijgt zo'n achttien meter buitenruimte. De balkons zijn zo getekend dat de bewoners naar het omliggende landschap kijken en niet naar de buren in de Valkenierslaan en de Mathenessestraat."

Tussen de twee woontorens van elk zo'n 34 meter hoog staat een 'blok' dat in de toekomst het nieuwe hoofdkantoor van Laurentius zou moeten worden. Daarachter staan tien stadsvilla's, die de rooilijn van de bestaande bebouwing in de Valkenierslaan volgt.

Buurtbewoners maken zich zorgen over de massaliteit van eventuele nieuwbouw, maar daar heeft Van den Wildenberg over nagedacht. "We hebben het gebouw zo transparant mogelijk gemaakt. En door het wit te verven krijg je veel reflectie, zodat de schaduwwerking meevalt", zegt hij.

En die grote balkons? Zijn die wel veilig. Van den Wildenberg: "Jazeker. Ze zijn gemaakt van licht materiaal en worden als luciferdoosjes aan het gebouw gehangen. Ze zijn stevig genoeg. Wij vinden ook dat mensen er wel een feestje moeten kunnen houden."