Plan in de maak voor wateroverlast IJpelaar
door Nico Schapendonk

 

 
  Maandag 4 juni 2007 - BREDA - Met de aanleg van een vijver op de hoek van de Rijnauwenstraat en de Schaffelaarstraat en een nieuw drainagesysteem dat overtollig water wegpompt naar de Bavelse Leij kan de wateroverlast in de Bredase wijk IJpelaar worden opgelost. Dat staat in een rapport van het ingenieursbureau Royal Haskoning, dat in opdracht van de gemeente Breda is gemaakt.


De aanpak van de overlast gaat Breda al gauw een half miljoen euro kosten.

Een groot deel van de IJpelaar kampt al jaren met 'natte voeten'. Dat wordt voor een deel veroorzaakt doordat de wijk op een lager gelegen veengebied is gebouwd, pal naast de bron van de Bavelse Leij. De wijkraad hamert al lang op aanpak van de overlast.

Er is door de ingenieurs gekozen voor een combinatie van vijvers en drainage, omdat er in de wijk niet genoeg ruimte is om het probleem alleen met de aanleg van oppervlaktewater op te lossen. Bovendien denkt Royal Haskoning dat de combinatie van drainage en vijver een 'robuust systeem' oplevert dat niet snel zal verstoppen.

Mocht het nodig zijn, dan kan het drainagesysteem makkelijk worden uitgebreid naar straten die ook kampen met wateroverlast.