IJpelaar vreest 'aardgasbom'
door Nico Schapendonk

Dinsdag 18 september 2007 - BREDA - Bewoners van de wijk IJpelaar in Breda maken zich zorgen over de aanleg van een opslag voor aardgas bij het tankstation van Trumpi aan de Zwijnsbergenstraat. Auto's die op aardgas rijden moeten daar binnenkort kunnen tanken, maar volgens de omwonenden gaat dat ten koste van hun veiligheid.
De gemeente Breda zegt dat de woningen op een veilige afstand liggen en dat het nieuwe aardgaspunt voldoet aan alle veiligheidsmarges die de wet voorschrijft.

De bewoners vinden dat het tankstation niet in dit deel van de IJpelaar thuishoort. "Maar het gemeentebestuur hecht kennelijk minder waarde aan de veiligheid van de burger dan aan de economische belangen van de ondernemer. Er is geen sprake van terugdringing van gevaarlijke situaties, maar van het toevoegen van extra risico door het uitbreiden en verplaatsen van gasinstallaties", aldus woordvoerder Marjon van Strien. Ze heeft het over een 'gigantische bom, groter dan die in Enschede'.

Ze is niet onder de indruk van de gemeente, die stelt dat de installatie veilig is. "Ik kan me namelijk nog herinneren dat de pomp van Trumpi in 1988 tot de grond toe is afgebrand", zegt Van Strien.

Ze vindt ook dat de bewoners slecht op de hoogte zijn gebracht. De informatie zou in de zomervakantie zijn verspreid en dan nog in een heel beperkte kring rond het tankstation. Op een inloopavond over het onderwerp zouden kritische bewoners de mond gesnoerd zijn.

Het aardgasstation bij Trumpi is 'even gevaarlijk als een gasstel in de keuken', zegt een woordvoerder van de gemeente Breda. Groot voordeel is dat het gas via ondergrondse leidingen wordt aangevoerd. Dit in tegenstelling tot LPG, dat per tankwagen wordt aangevoerd. Het is de bedoeling dat met het aanleggen van de aardgastank de lpg-tank wordt verplaatst. Daardoor komen alle woningen op veilige afstand van de vulpunten te liggen, zegt de woordvoerder.

Aardgas is volgens de gemeente bovendien een stuk minder explosief dan lpg. De angst dat er meer verkeer op de pomp afkomt zou op zich goed nieuws zijn. Dat betekent dat de nieuwe brandstof aanslaat.
Bij het tankstation van Trumpi wordt een 'aardgasbom' aangelegd, zeggen bezorgde buurtbewoners. Breda zegt dat de pomp aan alle veiligheidseisen voldoet.
Reacties van lezers van BN de Stem:

En omdat er in Enschede een ramp is gebeurd met vuurwerk, wilt dit toch ook niet zeggen dat je geen vuurpijl met oudjaar meer afsteekt.
KlaasIn mijn werk als milieuadviseur ben ik al een aantal malen in aanraking gekomen met een aardgas-tankstation.
De stellingname van de gemeente dat het net zo gevaarlijk is als een gasstel in de keuken, kan ik onderschrijven.
Door vele veiligheidsvoorzieningen komt er nagenoeg geen grammetje gas vrij.
Aardgas is een uiterst schone en veilige brandstof, het gebruik moet worden toegejuichd.
Ramon Lips,Wat een suggestief geschreven artikel dit. Aardgasbom.. gemeente hecht minder waarde aan veiligheid van de burger.. dit zijn citaten van een omwonende, met te weinig inzicht en kennis van zaken om zich op deze manier zo over iets uit te laten. Toch worden ze in de krant breed uitgemeten. Bovendien wie zijn die "bewoners" hoeveel zijn dat er? Namens wie treden ze naar buiten?
JanOp zich kan ik me de commotie van de bewoners wel voorstellen. Maar tegelijkertijd vind ik deze ook zwaar overtrokken. Als het plaatsen van deze opslagtank onveilig en onverantwoord zou zijn, dan zou dat echt niet gebeuren. Moet je dan krapachtige maatregelen gaan nemen? Zo is er in BelgiŽ jaren geleden eens een lpg-tank ontploft. Parkeren in parkeergarages mag sindsdien niet meer. Redicuul.
Remco